Google Plus +1

Bu Blog'da Ara

5 Mayıs 2010 Çarşamba

Araba Kullanma Kuralları



SÜRÜŞ KURALLARI

ŞERİT: Taşıtların güvenli olarak bir dizi halinde seyretmeleri için karayoluna çizilmiş çizgilerle belirlenmiş alanlardır; kısaca iki çizgi arasıdır.

ŞERİT İZLEME KURALLARI

Şerit bir çeşit koridordur, iki şerit arası ortalama 2.5m’dir. Araç enleri ortalama 1.5m’dir, aradaki fark ortalama 1m olup şeritler düz ise 0.5m solda, 0.5m sağda kalacak şekilde yol ortalanarak sürüş yapılır. Şerit (yol) sola virajlı ise viraj boyunca sol çizgiye yakın sürüş yapılır. Şerit (yol) sağa virajlı ise viraj boyunca sol çizgiye yakın sürüş yapılır. Bu kurala uyulmadığında araç virajı dönerken araçlardaki merkezkaç kuvvetinden dolayı savrulmaya maruz kalınır .

KESİK ÇİZGİ

Kesikli yol çizgisi görüşü açık, düz yol kesimlerine çizilir. Bu çizgi boyunca kurallara uymak, trafikte tehlikeye düşmemek kaydıyla öndeki aracı geçmek gibi sebeplerle şerit değiştirebileceğimizi bildirir.

DEVAMLI ÇİZGİ

(Tırmanma şeridi bulunan üç şeritli ve iki yönlü yol kesimlerinde en sağdaki şeride geçme hali hariç) Öndeki araçları geçmenin yasak olduğu kavşak, tepe üstü, dönemeç, yaya geçidi, köprü, tünel, gibi yerlerin yaklaşımında çizildiği için şerit değiştirilemez, çizgi boyunca hiçbir sebeple sol şeride geçilmez.

KESİK VE DEVAMLI ÇİZGİ YANYANA İSE

Bu çizgi boyunca araçlara en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir. Kesikli çizgiye yakın olan araç şerit değiştirebilir, düz çizgiye yakın olan araç şerit değiştiremez.

PARALEL DEVAMLI ÇİZGİ

Bu çizgi taşıt yolunun bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı (refüj ) anlamındadır. Bu çizgiler boyunca karşı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilmez.

OKLU ÇİZGİLER

Gidişe ayrılmış çok şeritli yollarda sürücülerin yapmak zorunda oldukları hareketleri göstermek maksadıyla taşıt yoluna yazılan yazılar ve çizilen işaretlerdir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More