Google Plus +1

Bu Blog'da Ara

16 Haziran 2010 Çarşamba

Emniyet Kemeri Takma Mecburiyeti Olmayanlar






Sürüş esnasında hayati öneme sahip olan ve kazalarda cankurtaran emniyet kemerinin herkes için zorunlu olduğu bilinse de sürüş esnasında bazı kimseler var ki onlar için böyle bir zorunluluk söz konusu değil.




Karayolu Trafik Yönetmeliği'nin 150. "Sürücülerin ve Yolcuların Koruyucu Tertibat Kullanma Mecburiyeti" başlıklı maddesinde emniyet kemeri takması zorunlu olmayanlar tanımlanıyor. Sağlık sorunu olanlar ve özel durumu olan kimselere bu zorunluluk uygulanmıyor. Bu grup haricinde olanların ise makamına mevkiisine bakmaksızın kemer kullanması zorunlu...

Trafik polisleri, trafik kontrollerinde ilk emniyet kemerinin takılı olup olmadığına bakıyor. Eğer güvenli sürüş için tedbir almamışsanız ya da sıkı bir bahaneniz yoksa trafik cezasından kaçmanız mümkün olmuyor.

Bazı sağlık problemlerinin kemer takmaya engel teşkil ettiği halk tarafından da biliniyor. Özellikle kalp hastalarının kemer takmamaları konusunda sürücüler arasında yaygın bir inanç var.

Yalnız trafik kontrollerinde bu rahatsızlığı ifade etmek yeterli olmuyor. Sağlık sorunları nedeniyle emniyet kemeri takamayacak olan kişilerin resmi veya özel sağlık kuruluşlarından emniyet kemeri takamayacağına dair sağlık raporu almaları gerekiyor.

Bu kişiler raporda belirtilen süre zarfında emniyet kemeri takmaktan muaf tutuluyor. Yasalara göre trafik kontrollerinde rahatsızlığınız dolayısıyla kemer takamıyorsanız sağlık raporunu bulundurmak zorunlu…

Sağlık sorunları dışında yolcu ve sürücü olarak bazı kimseler var ki onlara da emniyet kemeri zorunluluğu yok…

1 Yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan araç sürücüleri…

2) Yerleşim yeri içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan M2 ve M3 sınıfı minibüs ve otobüsler (umum servis araçları hariç) ile dolmuş otomobillerindeki yolcular…

3) Geri gitme veya park yerlerinde 25 km/s. geçmeyen hızla seyreden sürücüler…

4) Yakın koruma, harekât, tatbikat ve devriye görevi yürüten veya olaylara müdahale eden askeri ve genel kolluk görevlilerinden sürücü ve yolcu konumunda bulunanlar…

5) Görev ya da ekip çalışması ile özel pozisyonlarda bulunduklarında acil servis görevlileri...

Sağlık sorunu olanlar dışında bu beş gruba giren yolcu veya sürücülerin haricinde mevkiiniz ve makamınız ne olursa olsun kemer takma mecburiyeti var… Trafik kontrollerinde ‘sen benim kim olduğumu biliyor musun?’ sorusu ise emniyet kemeri için kesilen cezayı etkilemiyor…

0 yorum:

Yorum Gönder

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More